Termenul de „telemunca” a devenit foarte popular in ultimii ani, mai ales in urma pandemiei de Covid-19. Munca desfasurata in propriul domiciliu este definita de Legea 81/2018 actualizata in 2023, care spune: ,,sunt considerati salariati cu munca la domiciliu acei salariati care indeplinesc, la domiciliul lor, atributiile specifice functiei pe care o detin.” In functie de domeniu si de posibilitate, tot mai multi angajatori aleg le ofere personalului lor varianta de a lucra si de acasa.
La Valoris ai posibilitatea de a-ti desfasura activitatea in regim hibrid, in cele 2 sedii disponibile in Bucuresti si Ramnicu Valcea. Noi credem ca este fain sa vii la birou pentru ca o sa ai parte de zile vesele si de un colectiv prietenos, insa este de inteles si dorinta de a lucra de acasa.
Mai jos iti oferim cateva sfaturi practice care te vor ajuta sa fii productiv in telemunca:
- Comporta-te ca la birou – uita de pijamaua mult iubita si adopta o tinuta vestimentara casual, gandita pentru mersul la sediu. Alege sa lucrezi de la birou mai degraba decat din pat sau de pe canapea. Toate aceste lucruri marunte te pot ajuta sa te acomodezi mai usor cu lucrul de acasa si sa intri mai rapid in atmosfera de birou.
- Organizeaza-te – este foarte important sa fii organizat/a! Poti sa incepi dimineata prin a-ti trece in agenda toate task-urile pe care le ai in ziua respectiva. Apoi, pentru un obicei sanatos, ar fi indicat ca spatiul in care lucrezi sa fie cat mai ordonat, pentru ca dezordinea iti poate afecta procesul de lucru.
- Evita distragerile – pentru a fi sigur/a ca nu exista niciun fel de distragere, cel mai bine ar fi sa lucrezi dintr-o incapere in care nu exista televizor. Pentru a uita de telefon si de conturile de social media, iti poti pune smartphone-ul pe modul „do not disturb” sau te poti deloga. Imagineaza-ti ca esti la birou si ca trebuie sa te comporti exact ca acolo.
- Ia pauze micute, atat cat iti permite programul – chiar daca lucrezi de acasa, nu trebuie sa neglijezi pauzele. Ia-ti pauzele intr-un mod inteligent, atat cat iti permite programul. Este important sa te organizezi, astfel incat sa iti poti bifa toate task-urile trecute pe lista.
- Cere ajutorul – daca simti ca nu te descurci sau nu iti iese un anumit task, cel mai indicat este sa iei legatura cu colegul sau superiorul tau pentru a primi suport la indeplinirea sarcinii. Nu este nicio problema sau rusine sa ceri ajutorul atunci cand ai nevoie, toata lumea este intr-un proces continuu de invatare, iar noi la Valoris punem foarte mare pret pe dezvoltarea profesionala si personala.