Skip to content

Cum sa te deconectezi de munca atunci cand lucrezi de acasa

Contextul actual a facut din „work from home” una dintre cele mai utilizate expresii legate de munca, dar si un nou stil de viata pentru multi dintre noi. Pe langa productivitatea de care trebuie sa dai dovada aunci cand lucrezi de acasa, unul dintre cele mai importante elemente este sa stii cand sa te opresti.

Limita dintre munca si viata personala este foarte subtila atunci cand lucram de acasa, iar capacitatea de o identifica este esentiala pentru a preveni efectul de burnout. Adica acea stare de epuizare emotionala, fizica si mentala cauzata de stresul excesiv si prelungit. Apare atunci cand te simti coplesit si incapabil sa raspunzi cerintelor constante, iti pierzi interesul si motivatia, pe masura ce stresul continua.

Unii dintre noi lucreaza pentru prima data de acasa, si ne simtim datori sa aratam faptul ca suntem productivi si devotati locului de munca, prin urmare tindem sa muncim mai mult si sa stam peste program de multe ori.

Burnout-ul este cauzat de perioade prelungite de stres si incertitudine. Chiar daca nu putem controla ce se intampla in lumea exterioara, putem prelua controlul asupra zilelor si obiceiurilor noastre. Un echilibru pozitiv intre viata profesionala (inclusiv posibilitatea de a te deconecta la sfarsitul zilei) este unul dintre fundamentele sanatatii mentale.

Iata mai jos 6 idei pentru a te deconecta de munca atunci cand lucrezi de acasa:

  1. Creeaza un spatiu dedicat de lucru

Un numar foarte mare de oameni ce lucreaza remote considera acest sfat ca fiind cel mai important. Nu numai ca un astfel de spatiu incurajeaza productivitatea in timpul orelor de lucru, dar separa materialele profesionale de obiectele personale si iti permite sa „pleci” la finalul zilei si sa te deconectezi, la fel ca atunci cand plecai de la birou.

Separarea spatiului de lucru, poate fi completata de personalizarea lui. Poti sa-l redecorezi pentru a nu semana cu restul camerei. Reperele vizuale incurajeaza mintea sa gandeasca in conformitate cu mediul inconjurator. Pentru a putea schimba vizual biroul, poti alege sa il decorezi intr-o anumita tema sau cu o anumita culoare, sa pui plante pe acesta, fotografii sau să il organizezi astfel incat sa te ajute sa fii mai productiv. Evita sa inghesui spatiul alegand elemente care inseamna cel mai mult pentru tine.

Adaugarea catorva citate preferate – fie pe o tablita sau ca wallpaper pe desktop – iti poate oferi inspiratie la miezul zilei – chiar atunci cand poti incepe sa te simti un pic molesit.

  1. Creeaza un spatiu destinat pauzelor de munca

La fel cum este important sa ai un spatiu de lucru dedicat in casa, este important sa ai o zona desemnata pentru a lua pauza de la locul de munca. Nu uita de pranz! In loc sa mananci in fata computerului, inchide usa biroului si mananca o masa corespunzatoare in bucatarie.

Ia-ti pauza atunci cand simti ca ai nevoie sa-ti odihnesti mintea, dar fa-o si in mod regulat pentru sanatatea organismului tau. Pentru mai multa energie atat in ziua respectiva, cat si pe termen lung, poti face cateva exercitii fizice sau intinderi ce combat senzatia de amorteala datorata statului pe scaun. Pe langa faptul ca te vei simti mai bine fizic, exercitiile ajuta si echilibrul mental, reducand senzatia de moleseala ce poate aparea pe parcursul zilei.

  1. Urmeaza o rutina pentru inceperea si terminarea programului de munca

Un spatiu fizic dedicat muncii este, desigur, un pas important in a separa viata profesionala de cea personala. Totusi, este de dorit sa imbini limitele fizice cu cele mentale. O rutina ne poate ajuta sa definim aceste limite, imbinand obiceiurile noastre zilnice cu munca.

Pentru rutina de dimineata poti incepe cu un dus, o cafea, planificarea task-urilor din ziua respectiva si, de ce nu, cu putina miscare.

Creand o rutina la sfarsitul zilei, trimiti semnale creierului ca este timpul sa treci de la munca la altceva. Actualizeaza lista de sarcini si prioritizeaza programul zilei urmatoare. Inchide usa biroului si treci la urmatoarea parte a zilei. De asemenea, dupa terminarea programului de munca inchide-ti calculatorul si incepe o alta activitate placuta tie, cum ar fi sa gatesti sau sa citesti o carte. Poti sa-ti schimbi hainele asa cum o faceai cand ajungeai acasa de la birou.

Evita sa-ti mai verifici email-urile in timpul liber!

  1. Elimina lucrurile ce iti distrag atentia si concentreaza-te pe ceea ce ai de facut

Ofera-ti spatiul, timpul si atentia necesare pentru a face munca importanta, astfel incat sa ai energie pentru restul, mai tarziu. Atunci cand ai de facut ceva ce necesita multa concentrare, trebuie sa inchizi atat usa fizica astfel incat sa nu fii distras de familie, animale de companie, etc, cat si usa ”virtuala” (retelele de socializare, notificarile telefonului etc.).

  1. Urmareste-ti progresul

Cu cat poti observa mai clar progresul pe care il faci in fiecare zi, cu atat e mai putin probabil sa stai peste program si sa ajungi la burnout. Cercetatorii au descoperit ca cel mai important factor pentru a te simti implinit si fericit la sfarsitul zilei este acela de a vedea progrese reale in ceea ce priveste munca pe care o faci.

Tocmai de aceea, este foarte important sa iti stabilesti obiective clare si reale si sa iti monitorizezi activitatea zilnic. Poti sa ceri feedback constant din partea Team Leader-ului tau pentru a consulta o parere obiectiva cu privire la ce ai de imbunatatit si la ce ai ajuns sa fii mai bun in aceasta perioada.

  1. Planifica activitati pentru restul zilei si ofera-ti timp pentru ceea ce iti place sa faci

Da-ti un motiv sa parasesti biroul la o ora stabilita, ba chiar, in mod ideal, iesi din casa si la o scurta plimbare pentru a te detasa dupa terminarea programului. Programeaza-ti un eveniment la care doresti sa participi, o intalnire sau un apel catre cineva drag. De asemenea, pentru a te relaxa, poti face exercitii fizice sau yoga, poti medita sau citi cartea preferata. Planificarea unei activitati sociale placute seara este o modalitate excelenta de a te destresa si a te delecta cu ceva la care te-ai gandit din timpul zilei.

Work from home poate fi diferit pentru fiecare dintre noi, iar productivitatea, fericirea si sanatatea depind de noi si de obiceiurile noastre zilnice. Deconecteaza-te de la serviciu, stabilind limite clare, ramai activ fizic, investeste timpul liber intr-o pasiune si fii proactiv pentru cele mai bune rezultate atat pe plan profesional, cat si personal.