Skip to content

Lucrul de acasa in 2020. Cum motivam angajatii in timpul pandemiei de coronavirus?

Motivarea angajatilor reprezinta de cele mai multe ori o adevarata provocare pentru specialistii in recrutare chiar si in conditii de normalitate. Cu atat mai mult, perioadele de criza ne scot din zona de confort si ne determina sa cautam metode optime pentru ca angajatii sa ramana motivati, eficienti si optimisti. Pentru majoritatea dintre noi, la prima vedere lucrul de acasa pare a fi un vis devenit realitate: mai putin timp si bani alocati pentru drumul spre birou si mai mult confort. Dupa o perioada de lucrat de acasa, constatam ca lucrurile stau cu totul altfel: ne lipsesc colegii si atmosfera de la birou, simtim nevoia de socializare si mobilitate.

Te invitam sa descoperi cateva metode eficiente pe care Valoris le-a implementat pentru a tine angajatii motivati chiar si la distanta:

  1. Folosirea aplicatiilor de comunicare online pentru a pastra echipa unita si motivata

Munca de acasa nu trebuie sa limiteze comunicarea si cooperarea. Asa ca, inca de la inceput am acordat o importanta deosebita acestei situatii si ne-am organizat in asa fel incat am reusit sa implementam Telemunca pentru toti angajatii.

Compania a asigurat toate echipamentele necesare si suport IT pentru buna desfasurare a activitatii chiar si la distanta. Sedintele de echipa din anumite zile, prezentarile si discutiile s-au mutat cu succes in mediul online, urmandu-si cursul obisnuit. Printre aplicatiile pe care le folosim se numara: Teams, Zoom, Slack si, clar, Whatsapp.

  1. Focus grup online pentru anumite echipe

Motorul din spatele oricarei afaceri sunt angajatii, iar in situatii de criza, mai mult decat oricand, acestia trebuie ascultati, protejati si incurajati. Am recurs la focus grupuri online pentru a gasi impreuna cu colegii din operational cele mai bune solutii privind nevoile si asteptarile lor privind acomodarea la lucrul de acasa. Pana la urma, in momentele de criza s-au nascut multe initiative inovatoare, fie ca vorbim de noi servicii, produse sau un nou mod de lucru.

  1. Activitati distractive si concursuri interne

Chiar daca se lucreaza de acasa, buna dispozitie nu trebuie sa lipseasca!

La Valoris, “Responsabilul cu fericirea’’ are grija sa bine dispuna angajatii cu fel de fel de concursuri si provocari, care vin la pachet si cu premii atractive: vouchere cadou, gadgeturi, cadouri surpriza personalizate si multe altele. Stimulam si premiem creativitatea angajatilor si in perioada pandemiei COVID-19, la fel cum o faceam si anterior.

  1. Recomandari utile (saptamanale) pentru a lucra productiv

De starea de bine angajatilor se ocupa departamentul de HR care trimite regulat tips & tricks pentru #WFH, recomandari de filme si idei faine pentru activitati in timpul liber. Este important ca echipa de HR sa mentina moralul angajatilor ridicat si sa ofere sfaturi pentru a face izolarea cat mai usor de suportat.

De asemenea, un rol important in mentinerea angajatilor motivati si eficienti o au managerii de departamente care ofera suport constant echipei lor.  Meeting-urile one to one sunt o ocazie foarte buna de a cere si primi feedback constant privind task-urile de la job si de a mentine o stare de spirit buna. Cu totii avem de invatat din aceasta experienta si cel mai bine invatam impreuna.

  1. Survey si feedback angajati privind acomodarea la #WFH

Cand vine vorba de acomodarea privind lucratul de acasa, disciplina este cea care da tonul. Lucrul de la distanta presupune disciplina din partea angajatilor si sprijin din partea angajatorului. Mai mult, increderea si responsabilitatea trebuie sa existe din partea ambelor parti.

Am discutat direct cu angajatii pentru a le afla nevoile si preferintele cu privire la adaptarea la noul mod de lucru, #WFH. Am aflat ca s-au adaptat destul de bine la noile conditii de lucru si luam in considerare sugestiile lor privind imbunatatirea desfasurarii activitatilor interne.

Astfel, am ajuns să ii cunoastem putin mai bine si avem in vedere ca pasiunile lor sa fie pe cat posibil incluse in viitoarele activitati interne.

Asadar, putem spune cu incredere ca ne-am mobilizat bine si am reusit sa ne mentinem angajatii motivati si eficienti.

Hai si tu in echipa Valoris! https://bit.ly/3djn3zX