Skip to content

Lucruri mici, impact mare

Anul 2024 ne aduce o șansă nouă de a putea contribui la salvarea mediului înconjurător. Poate că nu suntem conștienți în totalitate de consecințele pe care poluarea le are asupra mediului, și implicit a noastră.

Conform euronews, România se află pe ultimul loc din UE atunci când vine vorba despre reciclare.  Doar 11% dintre deșeurile pe care le producem ajung să fie reciclate, iar restul sfârșesc în gropi de gunoi.

Poate că ați observat că începând cu luna ianuarie 2024, prețul peturilor a crescut cu 50 de bani. Acest fapt vine în urma lansării proiectului RetuRO, Sistemul de Garanție-Returnare (SGR).

Cum funcționează Sistemul de Garanție-Returnare

Atunci când cumperi un produs marcat cu simbolul “Ambalaj cu garanție” vei achita 50 de bani pentru acesta.

După folosirea produsului, dacă vei aduce ambalajul într-un punct de returnare din orașul tău, vei primi garanția înapoi.

Ține minte! Petul pe care îl returnezi trebuie să fie golit, intact și nedeformat pentru a putea fi scanat. Vei primi pe loc valoarea garanției plătite inițial.

România este a 11-a ţară din Europa care implementează un sistem de tip SGR, după Norvegia, Danemarca, Germania, Belgia, Islanda, Estonia, Slovacia, Republica Cehă, Letonia şi Lituania.

Te gândești că obiceiurile tale pot influența pozitiv sau negativ starea planetei?

Fiecare dintre noi avem puterea de a alege să facem bine. Când reciclăm, ne asigurăm că putem să le oferim viitoriilor noștri nepoți o casă pe o planetă curată și sănătoasă unde să locuiască fericiți alături de familiile lor.

Uite și alte obiceiuri sănătoase pe care să le adopți:

Folosește becuri LED sau economice!

De ce? Acestea consumă cu până la 80-90% mai puțină energie electrică față de becurile clasice. Cu cât energia electrică consumată este mai mică, cu atât reducem și emisiile de dioxid de carbon care contribuie la încălzirea globală.

Susține afacerile locale!

De ce? Vei beneficia de servicii calitative și vei ajuta economia locală să crească. În plus, produsele alimentare transportate din alte țări generează mai mult consum de energie, necesar pentru combustibil, refrigerare și ambalare.

Cumpără mai puțin!

De ce? Toată mâncarea cumpărată în mod excesiv și nefolosită ajunge să fie aruncată la gunoi, ceea ce duce la risipă alimentară. Fă cumpărături pentru o săptămână și cumpără doar ce ai nevoie. P.S. Îți poți face o listă de acasă, astfel știi că nu cumperi ceva impulsiv.

Oprește apa când te speli pe dinți!

De ce? Apa aceea care curge degeaba consumă energie pentru filtrare, tratare și pompare. În plus, este un cost în plus pentru ceva ce nu folosești. Dacă oprești apa când te speli pe dinți nu doar că economisești, dar ajuți și la protejarea planetei.

Consumă mai puțină carne!

De ce? Este bine să încerci să consumi carne cu moderație, în primul rând pentru sănătatea ta. Mai mult, consumul de carne de vită generează emisii semnificative de carbon.

Dacă reduci consumul, vei contribui și la reducerea amprentei de carbon. Producerea cărnii necesită resurse naturale precum apă, teren agricol și hrană pentru animale. Fermele de animale contribuie și ele la poluarea apei prin utilizarea pesticidelor și a îngrășămintelor.

Reciclează!

De ce? Arunci mai puține deșeuri, economisești resursele naturale prin procesul de reciclare, economisești energia și reduci poluarea. La fel cum am spus și în introducere, cu totii avem oportunitatea să reciclăm, mai ales că ne sunt puse la dispoziție diverse metode.

Donează hainele pe care nu le mai porți! / Cumpără second-hand!

De ce? Prin donarea hainelor economisim resursele naturale care ar fi necesare pentru producție. Reducem cantitatea de deșeuri textile, deci protejăm mediul și promovăm economia circulară.  În plus, avem oportunitatea să ajutăm persoanele mai puțin norocoase. De asemenea, ne bazam pe principii similare și când urmează să ne cumpărăm haine. Putem alege variante second-hand sau producatori sustenabili, aceste alternative fiind mai ocrotitoare cu mediul înconjurător.

Închide computerul când nu îl foloșești!

De ce? Economisești energia, previi supraîncălzirea dispozitivului și prelungești durata de viață a hardware-ului.

Susține instituțiile care se implică!

De ce? Poți să sprijini asociații care desfășoară campanii și proiecte de ecologizare. Acestea au mereu nevoie de voluntari.

 

Anul de abia a început, așa că avem o nouă șansă să ne mobilizăm cu forțele și să facem cât mai multe lucruri bune. Este datoria noastră să păstrăm planeta în viață și sănătoasă!

 

 Tu cum alegi să fii responsabil?